
Låt bärmassan självrinna genom silduk ca 35 minuter.
Mät saftmängd för att kunna beräkna sockermängden.
9dl socker per liter avrunnen saft.
Häll tillbaka saften i en diskad gryta och låt koka i 5- 10 min.
Rör varsamt ner sockret lite i taget. Koka upp men låt sedan geleét koka utan omrörning i 5-15 minuter eller tills det klarar geléprovet. Låt massan stå i 5 minuter. Skumma sedan väl och häll upp i glasburkar. Paraffinera om så önskas. Förvara svalt.
Geléprov: häll ca 1tsk av massan på ett fat. Låt svalna ett par minuter. Dra sedan med en sked eller fingret genom massan. Om den inte flyter ihop igen så är gelén färdig.
Paraffinera: Smält paraffin i vattenbad tex i en tom glasburk som man ställer i en kastrull med hett vatten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar