Lussekatter

Ingredienser:

5dl mjölk
200g smör
1g saffran (2 paket)
1 ägg
1 krm salt
1 burk kesella
50g jäst
3dl socker
ca 1,7 liter vetemjöl

Gör så här:

Ljumma mjölken med smöret så att det smälter. Lägg i saffranet. Lös jästen i lite av vätskan. Häll på resten av vätskan. Blanda in kesella, mjöl, ägg, salt och socker till en smidig deg. Låt jäsa till dubbla volymen. Det tar cirka 30min

Sätt ugnen på 225°. Knåda degen på bakbordet och forma lussekatter eller vad du har valt. Låt jäsa på plåt i ca 20 minuter.

Pensla med ägg, dekorera med russin och grädda i ugnen i 5-15 minuter, beroende på brödens storlek. Låt kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar