Ingredienser
3 dl | strösocker |
---|---|
2 dl | ljus sirap |
125 g | margarin |
1 msk | kanel |
1 msk | ingefära |
1 tsk | malda kryddnejlikor |
1 msk | bikarbonat |
3 dl | vatten |
17 dl | vetemjöl |
Tillagning
Degen, som får en fin lite seg konsistens, kan kavlas ut direkt.
Bitarna dekoreras med kristyr som får torka innan huset monteras.
Taket dekoreras efteråt.
Bitarna dekoreras med kristyr som får torka innan huset monteras.
Taket dekoreras efteråt.
1. Blanda socker och sirap i en kastrull. Rör på svag värme tills sockret har smält, 10-15 minuter. Tillsätt margarinet och låt det smälta under omrörning. Häll över det i en degbunke eller köksmaskin. Låt svalna.
2. Blanda kryddor och bikarbonat i en skål. Tillsätt vatten och kryddor till sockerblandningen. Blanda.
3. Arbeta in mjölet lite i sänder. Spara ca 2/17 till utbakningen.
Stjälp upp degen och arbeta den smidig med det sparade mjölet.
4. Kavla ut degen ca 2 mm tjock. Lyft sedan över hela den utkavlade degen till plåten, försedd med bakplåtspapper, där de olika bitarna skärs ut.
5. Grädda i 225° mitt i ugnen ca 5 minuter för småbitar och ca 9 min för stora. Låt kallna på plåten och lägg sedan på galler.
2. Blanda kryddor och bikarbonat i en skål. Tillsätt vatten och kryddor till sockerblandningen. Blanda.
3. Arbeta in mjölet lite i sänder. Spara ca 2/17 till utbakningen.
Stjälp upp degen och arbeta den smidig med det sparade mjölet.
4. Kavla ut degen ca 2 mm tjock. Lyft sedan över hela den utkavlade degen till plåten, försedd med bakplåtspapper, där de olika bitarna skärs ut.
5. Grädda i 225° mitt i ugnen ca 5 minuter för småbitar och ca 9 min för stora. Låt kallna på plåten och lägg sedan på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar